Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2007

Ο κυρ Στέλιος....

Ήταν δύο άρρωστοι σοβαρά - σ' ένα μεγάλο λαϊκό νοσοκομείο. Μεγάλοι άνθρωποι - ο ένας κατοικούσε στο κρεβάτι που ήταν δίπλα στην πόρτα. Στέλιος - ο κυρ Στέλιος, συνταξιούχος μανάβης. Του απαγόρευαν να σηκωθεί, ήταν κατάκοιτος, μια γριά νοσοκόμα τον γυρνούσε κάθε τρείς ώρες - μην ανοίξει το δέρμα του από την κατάκλιση. Μέρα παρά μέρα, του'κανε εντριβές με οινόπνευμα.

Ο άλλος ήταν δίπλα στο παράθυρο. Ήταν συνταξιούχος λαχειοπώλης - ο κυρ Θανάσης. Αυτός, αντίθετα από τον κυρ Στέλιο, έπρεπε να σηκώνεται, μια ωρίτσα κάθε μέρα, τ'απόγευμα, να κάθεται στην άκρη του κρεβατιού, να βοηθάει τα πνευμόνια του να στεγνώσουν.

Τις περισσότερες ώρες κοιμόντουσαν - ζαλισμένοι από τα παυσίπονα κι αποκαμωμένοι από την αρρώστεια. Τις λίγες ώρες που'μεναν ξύπνιοι συζητούσαν - για τις οικογένειες και τα παιδιά τους, τα δύσκολα οικονομικά τους, τη ζωή στα χωριά των παιδικών τους χρόνων. Λίγα λόγια και κουρασμένα.

Ένα απόγευμα, ο κυρ Θανάσης, κοίταξε απ' το παράθυρο, έξω, στην αυλή. Τι βλέπεις ρε Θανάση, ρώτησε ο Στέλιος. Δε μπορώ να κουνήσω... ρε γαμώτο. Ενα πάρκο είναι, είπε ο Θανάσης. Έχει μια λιμνούλα στη μέση, κανά δυο πάπιες κι έναν μικρό κύκνο. Κι είναι δυο παιδιά και τα ταίζουν με το κουλούρι τους.

Κάθε απόγευμα. από εκείνη την ημέρα , ο κυρ Θανάσης περιέγραφε στον Στέλιο όσα έβλεπε απ' το παράθυρο. Τα δυό παιδιά ξανάρθανε - κι ένα απόγευμα τ' αγόρι φίλησε το κορίτσι. Ο κυρ Θανάσης είπε πως το φόρεμά της ήταν κόκκινο και το τίναζε ο αέρας ψηλά. Και μακριά νύχτωνε σιγά σιγά. Και πιο δώθε άναβαν τα φώτα της πόλης. Κι ήταν μια λεωφόρος γεμάτη φώτα - σαν ποτάμι που κυλούσε με φωτεινό νερό.

Ο κυρ Στέλιος άκουγε με τα μάτια κλειστά. Του'γινε συνήθειο κι ανάγκη να ακούει τ'απογεύματα τον Θανάση να περιγράφει όσα έβλεπε απ'το παράθυρο. Φρόντιζε να'ναι ξύπνιος - να'ρχονται άλλη ώρα οι συγγενείς - δηλαδή η κόρη του, που ερχόταν πάντα βιαστική κι έφευγε σ'ένα τέταρτο βιαστική. Άκουγε δίχως να μιλά - με τα χέρια διπλωμένα κάτω από το μαξιλάρι του.

Ένα απόγευμα έβρεχε.

Ένα άλλο ήταν μια μακρινή διαδήλωση με κόκκινες σημαίες.

Πέρασε έτσι μία εβδομάδα.

Ένα πρωί, η νοσοκόμα βρήκε τον κυρ Θανάση πεθαμένο. Είχε πεθάνει στον ύπνο του, ήσυχα, μέσα σε μιάν ανάσα. Ήρθαν δυο νοσοκόμοι, τον τύλιξαν με το τελευταίο σεντόνι του , και το κρεβάτι άδειασε.

Ο κυρ Στέλιος ρώτησε αν είναι εύκολο να πάρει το κρεβάτι, δίπλα στο παράθυρο.

Όταν τον κουβάλησαν οι νοσοκόμοι - σαν τον νεκρό
πρωτίτερα, ο κυρ - Στέλιος με χίλια βάσανα κι εκείνον τον μόνιμο μεγάλο πόνο, ανασηκώθηκε στους αγκώνες του και κοίταξε έξω απ'το παράθυρο. Ήταν απόγευμα. Είδε έναν άσπρο ασβεστωμένο τοίχο.

Έπεσε αποκαμωμένος στο κρεβάτι του κι αποκοιμήθηκε. Τον ξύπνησε αργότερα η νοσοκόμα να τον τρίψει. Πάει, έφυγε ο κυρ Θανάσης, της είπε. Ετσι είναι η ζωή. Εσύ όμως θα φύγεις όρθιος κυρ Στέλιο. Λίγο κουράγιο θέλει. Ήταν καλός άνθρωπος, είπε ο κυρ Στέλιος. Δεν βασανίστηκε καθόλου είπε η νοσοκόμα. Ένα χρόνο τον είχαμε εδώ.

Ήθελε να'ναι πάντα δίπλα στο
παράθυρο. Είχε αυτή την παραξενιά.
Τι έβλεπε;
Αφού ήταν

τυφλός .....

12 σχόλια:

Lost είπε...

stefy, θα βάλω τα κλάματα και δε θα΄ναι μόνο από τις απορρυθμισμένες μου ορμόνες

An-Lu είπε...

Συγκινητικό....

Ανώνυμος είπε...

Συγκινητικό και με πολλά νοήματα(για την τρίτη ηλικία και τη μοναξιά της,το δέσιμο ανάμεσα στους ανθρώπους,γιατί το έχουν ανάγκη,μέχρι και τις συνθήκες στα νοσοκομεία θα μπορούσαμε να θίξουμε..).Θέλω να σταθώ όμως σε κάτι άλλο:έχουμε μάτια και όμως δεν βλέπουμε γύρω μας τίποτα άλλο παρά το λαμπερό ΕΓΩ μας,τόσο λαμπερό είναι μάλιστα που μας τυφλώνει.Τι κρίμα!Κι όμως αν προσπαθούσαμε λίγο περισσότερο θα μπορούσαμε να δούμε και με τα μάτια της ψυχής μας!Σόρυ για το μακροσκελές και βαρύ ίσως σχόλιο,αλλά μου βγήκε το παράπονο...

stefy είπε...

lost: Δεν το'θελα. Καλύτερα να χαμογελάσεις όμως, ε;;

an-lu: Είναι, στ'αλήθεια.

zoe: Να σου βγαίνει ότι θέλεις εδώ μέσα. Αφού μπορούσε ο κυρ-Θανάσης, μπορούμε και εμείς. Οι άλλοι είναι το πρόβλημα. Γαμώτο, που λες και εσύ.

Φιλάκια....

Кроткая είπε...

κάπου το έχω ξαναδεί, αλλά εμένα με έκανε να χαμογελάσω! σμακ!

skarthali είπε...

simfono me tin Krot, palio k agapimeno k me polla polla noimata krimena opos leei k i Zoe!

filia polla!!!

Αλεπού είπε...

Πολύ ανθρώπινο!

Goudaki! είπε...

Ο κυρ Στέλιος μάλλον έβλεπε με τα μάτια της ψυχής! Μπορεί και να ήταν καλύτερα έτσι...

stefy είπε...

krot: Είναι όντως παλιό, αλλά τόσο όμορφο που ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας, όπως και άλλα που θα ακολουθήσουν αργότερα.

skar: Χαίρομαι που χαμογελάσατε!!

alepou: Καλώς ήρθες!! Πολύ ζεστό και αληθινό!

goud: Ήταν σίγουρα καλύτερα έτσι, μακάρι να είχαμε όλοι το βλέμμα του.

Φιλάκια σε όλες!!

Σταυρούλα είπε...

Τι όμορφο, Στέφυ μου! Πολλοί πάλι είναι τυφλοί σ΄όσα συμβαίνουν κι ας μπορούν να δουν! Φιλιάάά

stefy είπε...

Όπως τα λες renata μου, τελείως τυφλοί.

Ανώνυμος είπε...

In that respect, this item does function or at the
really least does not make untrue claims.

Here is my webpage; the flex belt review