Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2006

Τσάι...

Το πρώτο φλιτζάνι τσάι πίνεται σκέτο.

Είναι το «τσάι της ζωής»


Το δεύτερο , με λίγη ζάχαρη.


Είναι το «τσάι του έρωτα».


Το τρίτο είναι γλυκό, με άφθονη ζάχαρη.


Είναι το «τσάι του μεγάλου ταξιδιού »


Σύμφωνα με τις παραδόσεις των βεδουίνων, στους καλεσμένους προσφέρονται με τη σειρά τα τρία φλιτζάνια, για να υποδηλώσουν τον τρόπο που νιώθουν οι φυλές των νομάδων της ερήμου την ανθρώπινη παρουσία μέσα στη γύμνια και την απεραντοσύνη του τοπίου:
Ο λ ό κ λ η ρ η

Μια από τις αγαπημένες μου συνήθειες είναι να πίνω τσάι. Πίνω όμως πολύ, πάρα πολύ, αδειάζει η μία κούπα γεμίζει η επόμενη. Έχω δοκιμάσει πολλές γεύσεις όπως: ροδάκινο, καραμέλα, βανίλια, λεμόνι, πορτοκάλι, φράουλα, φρούτα του δάσους, φραγκοστάφυλο, blue fruit, μαύρη σοκολάτα, άσπρο, κόκκινο, βασιλικό, ένα που είχε μωβ σακουλάκι(αλλά δεν θυμάμαι τι ήταν) και φυσικά του βουνού. Όταν λοιπόν με βλέπουν να πίνω, με ρωτάνε μ'ένα βλέμμα γεμάτο απορία: ''Είσαι άρρωστη;;'' Ε, όχι δεν είμαι άρρωστη, το αντίθετο μάλιστα.


Το τσάι βοηθάει το μυαλό να ξυπνήσει. Περιέχει μαγγάνιο, ένα χημικό στοιχείο που συμβάλλει στη σωστή και αποτελεσματική λειτουργία των κυττάρων του εγκεφάλου. Αν το εντάξεις μάλιστα, στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, θα δεις τις δυνάμεις και τις αντοχές του οργανισμού σου να αυξάνονται. Ακόμα κατά μέσον όρο το τσάι περιέχει 20-30 mg καφεΐνης ανά 100 ml .

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις: Το τσάι αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και άλλων ουσιών που αναστέλλουν τη μετατροπή των φυσιολογικών κυττάρων σε καρκινικά. Κύρια ιδιότητα των παραπάνω ουσιών είναι η πρόληψη ορισμένων χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Γι' αυτόν το λόγο, όσοι συνηθίζουν να πίνουν τσάι έχουν 44% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή. Μία από τις λιγότερο διαδεδομένες ευεργετικές του ιδιότητες είναι ότι συμβάλλει και στην καλή υγεία των δοντιών. Όχι μόνο προλαβαίνει τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων που ευθύνονται για την τερηδόνα, αλλά αποτελεί και πηγή φθορίου.


Και τώρα λίγα για την ιστορία του τσαγιού:


Η πατρίδα του τσαγιού είναι η Κίνα. Ο μύθος λέει πώς ο αυτοκράτορας Σεν Νούνγκ το ανακάλυψε το 2700 π.Χ., όταν κάποια φύλλα τσαγιού έπεσαν τυχαία σε ένα δοχείο με βραστό νερό. Το 780 μ.Χ., κατά την διάρκεια της δυναστείας των Τάνγκ, έχουμε και την πρώτη γραπτή μαρτυρία, το «Ιερό Βιβλίο του Τσαγιού», γραμμένο από έναν αυλικό ονόματι Λιού Γιού, όπου περιγράφεται με λεπτομέρειες η τελετουργία του τσαγιού.


Το πρώτο φορτίο τσαγιού έφθασε στην Ευρώπη το 1610 από τους Πορτογάλους μέσω της αποικίας τους στο Μακάο. Ακολούθησαν οι Ολλανδοί, οι Γάλλοι και τελευταίοι (!!) οι Άγγλοι μέσω της Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών. Στην αρχή αντιμετωπίσθηκε κυρίως σαν φαρμακευτική ουσία, στην συνέχεια όμως και ιδιαίτερα κατά την βασιλεία του Καρόλου του Β΄ άρχισε να γίνεται μόδα και να κατακλύζει την Αυλή και τα αριστοκρατικά σπίτια και στέκια, εκτοπίζοντας τον καφέ που είχε στο μεταξύ συνδεθεί με χώρους συνευρέσεως «επαναστατών». Αντίθετα στην Αμερική, ο πόλεμος της ανεξαρτησίας οδήγησε σε απόρριψη του τσαγιού και στροφή αποκλειστικά στον καφέ.

11 σχόλια:

CHIC-HANDSOME είπε...

good picture

Ανώνυμος είπε...

Τι δηλαδή τώρα θέλεις να μας πείσεις ότι το τσάι αντικαθιστά την καθαρή καφεϊνη του καφέ?Αδύνατον..
Πάντως συμφωνώ ότι έχει πολύ ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό.Επίσης από ότι ξέρω περιέχει τεϊνη που λειτουργεί όπως η καφεϊνη, διεγείρει δηλαδή τον οργανισμό.
Συμπέρασμα, πιες και τα δύο για να είσαι σε πλήρη εγρήγορση και αν κοιμηθείς μετά να με γράψεις..
Φιλιά Σόφη

Кроткая είπε...

πωπω! κι εγω προτιμω καφε, αλλά τα βράδια πίνω κι εγω τσαί, κι έχω μια συλλογή από διάφορες γεύσεις. Τσάι γιασεμί πίνεις; Να ακούσεις και το ομώνυμο τραγούδι της Αρλέττας!

allmylife είπε...

επαυξάνω στην κροτούλα...
ξυπνάω όμως, στον 3ο εσπρέσσο :(

stefy είπε...

jamesses-st-smile: thank you!

sofi:Αφού το ξέρεις ότι κάνω πολλές προσπάθειες να πιω καφέ... στο τέλος όμως υποκύπτω πάλι στο τσάι. Έχει άλλη χάρη, είναι ολόκληρη μυσταγωγία(δεν το λέω μόνο εγώ).

krot:Τσάι γιασεμί; Αχ βρε κροτούλα τι μου κάνεις , θ'αρχίσω να το ψάχνω τώρα. Το τραγουδάκι δεν το ξέρω, αλλά θα ρωτήσω την C.D.

allmylife: Στον 3ο;; Δηλαδή αντί να κυλάει αίμα, κυλάει καφείνη.... Τι θα γίνει με εκείνον τον καφέ που λέγαμε;;

Φιλιά σε όλους. :))

Goudaki! είπε...

Καλημέρα!!! Εγώ θα ξαναπιώ τσάι όταν ξαναπάω Θεσσαλονίκη! Μετά απο εκείνο το τσάι με άρωμα τριαντάφυλλο και δε θυμάμαι κι εγώ τι άλλο είχε μέσα (ήταν απλά ΘΕΙΚΟ πάντως!) όλα τα άλλα δεν με εντυπωσιάζουν! Εγώ πάλι έχω μείνει στο απλό γαλατάκι και δεν πίνω ούτε καφέ! (άντε μια φορά το μήνα κανένα μεσημέρι Κυριακής στο Θησείο!) Τσάι πάλι μόνο όταν είμαι άρρωστη... Φιλάκια πολλά!!!

skarthali είπε...

oraia mou akougontai ola auta!

parola auta den pino oute gele, oute kafe i tsai to proi. Pino koka kola oso pio krifa apo tin CD ginetai giati mourmouraei (gia to kalo mou panta) proi-proi...!


(slourp... geia mas!)

skarthali είπε...

gele = gala...

stefy είπε...

goud: Σε ζηλεύω. Κ εσύ Βρούτε;; Ακου εκεί μόνο όταν είμαι άρρωστη...καλά....

skar: Κόψε την coca cola, μη σε πάρει και σε σηκώσει, αμάν πια μεγάλωσες και μυαλό δεν έβαλες.

Ανώνυμος είπε...

Gia autos pou latreuoun to tsai..... tsai.gr. To anakalypsa prosfata kai fenetai poli kalo.

tsai.gr

http://www.tsai.gr
sk

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας.Ειμαι και εγω ενθερμος τεϊοποτης,εδω και χρονια!Το τσαι σαν τονωτικο,ειναι καλυτερο απο τον καφε,για οσους κανουν πνευματικη εργασια,διοτι η τεϊνη απορροφαται σταδιακα απο τον οργανισμο,και η επιδραση της διαρκει περισσοτερο απο αυτη του καφε.Το αποτελεσμα ειναι να τονωνει,χωρις να εκνευριζει,να ερεθιζει το στομαχι κλπ.Επισης περιεχει θειανινη,ουσια που απανταται σχεδον αποκλειστικα στο τσαι,ιδιαιτερα ευεργετικη για τον εγκεφαλο(προσφερει τονωση και χαλαρωση-δραστηριοποιωντας συγκεκριμενα εγκεφαλικα κυταρα- επιλεκτικα,αναλογα με τις αναγκες του οργανισμου(!)κατι αναλογο κανει γενικα στον οργανισμο και το ginseng).Ετσι ο συνδυασμος τεϊνης-θειανινης,προσφερει μοναδικα πλεονεκτηματα-πνευματικη διαυγεια χωρις παρανεργειες-σε σχεση με τον καφε ή αλλο καφεϊνουχο ροφημα.
Οσον αφορα ειδικευμενο καταστημα στο τσαϊ,επιτρεψτε μου να σας συστησω το καλυτερο-με διαφορα-στην Ελλαδα:Μadras,Νοταρα 21,Πειραιας.Εχει την μεγαλυτερη ποικιλια τσαγιου(πανω απο 350 ειδη...),την καλυτερη ποιοτητα(προσωπικα διαπιστωμενο...)και τις φθηνοτερες τιμες:30%-50%κατω απο αυτες των αλλων ειδικων καταστηματων!!Και δεν πουλαει"φυκια για μεταξωτες κορδελες"...Ο ιδιοκτητης του,εχει κανει γευσιγνωσια τσαγιου,ειναι ερωτευμενος με το τσαι,και εχει ειδικες διασυνδεσεις με προμηθευτες στις χωρες παραγωγης του τσαγιου.Ειλικρινα,δεν κανω διαφημηση,αλλα σαν "ψαγμενος" καταναλωτης τσαγιου,εχω γυρισει τα "μαγαζια",και θελοντας να βοηθησω,σας προτεινω τον "παραδεισο του τσαγιου" στην Ελλαδα.Ελπιζω το τσαι να κανει περισσοτερους φιλους στη χωρα μας.Το αξιζει!
Φιλικα
Κωστας